Masina Virtuala

In functie de preferinte, fiecare utilizator de PC are instalat (foloseste) un anumit sistem de operare.Sunt situatii in carei apare nevoia rulării (dezvoltarea, testarea) unor programe  incompatibile cu sistemul de operare instalat.Una dintre solutii este folosirea conceptului de dual-boot (pe acelasi PC folosirea a doua sau mai multe sisteme de operare), aceasta presupune : timp , necesită repartiționarea hard-disk-ului (poate produce pierderea datelor dacă este realizată incorect) ,cunostiinte avansate.

O alta soluția este oferită de mașinile virtuale, acestea sunt aplicatii realizate pentru a permite : rularea în paralel a mai multor sisteme de operare , nu presupune setări complicate, repartiționări și modificări prin BIOS.

In principiu o masina virtual poate lucre pe aproape orice sistem de oparare și va furniza servicii de tip hardware si software virtual sistemului de operare instalat.Limitatrea este data de dimensiunea memorie ram, a spatiului de pe Hardisk si bineinteles puterea procesorului, concret in situatia unei configurati puternice, putem simula si studia o mica retea locala.

Avantaje :

  • Testarea de sisteme de operare noi, fără a afecta funcționarea sistemului existent;
  • Utilizarea unor programe mai vechi;
  • Testarea pe diverse sisteme de operare a programelor dezvoltate.

În realitate multe companii folosesc mașini virtuale pentru a rula sisteme de operare de tip server într-un mediu protejat. Fiecare mașină virtuală poate fi privită ca un container independent de celelalte, astfel încât o problema de securitate la una din ele nu va afecta restul de servere. Virtualizarea este des întâlnită și la providerii de hosting care oferă așa numite VPS-uri, servere virtuale private, mașini virtuale contectate permanent la internet, pe care utilizatorul le poate configura și exploata după bunul plac pentru aproape toate serviciile  Web, mail, FTP, etc.

Software folosit :

-variante gratuite (VirtualBox , VMWare Player),

-varianta comerciale (VMWare Workstation).