Supraveghere

Instalare si proiectare:

1. Sisteme de supraveghere video cu circuit inchis (TVCI).

2. Sisteme de alarmare la efractie, incendiu, inundatie, scurgeri de gaze, etc.

3. Sisteme de control acces cu sau fara gestiune (pontaj).

4. Sisteme de interfonie si videointerfonie.

5. Retele de curenti slabi: telefonie, televiziune, internet, etc.

6. Retele de instalatii electrice joasa tensiune.

 

Service:

1. Service in perioada de garantie pentru sistemele instalate de firma noastra.

2. Service post garantie pentru sistemele montate de firma noastra sau de alte firme.

3. Service de intretinere periodica a sistemului in baza unui contract.

Glosar CCTV

Angle of view : unghiul de vizualizare al unei lentile. Poate fi exprimat in dimensiunea diagonalei, orizontalei sau verticalei imaginii. Lentilele cu distantele focale mai mici (de ex. 2,8mm) au un unghi mai larg.

Aperture : deschiderea lentilei care controleaza cantitatea de lumina care ajunge la suprafata dispozitivului de procesare a imaginii. Marimea aperturii este controlata prin ajustarea irisului. Valorile uzuale sunt: F1, F1.4, F1.6, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat mai multa lumina va ajunge la senzorul camerei video.

Aspherical lens : O lentila ale carei componente au o suprafata non-sferica. Suprafetele non-sferice sunt modelate pentru a reduce in special aberatiile sferice.

Auto iris lens : lentilele cu aceasta caracteristica au capacitatea de a compensa variatiile mari ale intensitatii luminii. In mod particular este util la camerele care au nevoie sa compenseze schimbarile de la lumina soarelui la umbre intunecoase. Circuitul autoirisului este in mod obisnuit legat la un iris motorizat care deschide si inchide in mod fizic irisul lentilei. Inchiderea unui iris in mod fizic protejeaza mai bine camera sa nu fie deteriorata de lumina puternica a soarelui decat utilizarea circuitelor electronice de compensare care reduc intensitatea semnalului.

Alarm Input  : unele unitati DVR sau camere IP au capacitatea de a accepta intrari de alarma. Acestea sunt intrari de la senzori standard cum ar fi detectori PIR, contacte pe usi, raze active, etc. sau iesiri retransmise de la panoul de alarma a unei centrale de efractie sau panoul de control al accesului.

Ambient Light Level : canitatea de lumina de fundal intr-o situatie data.

Analogue Signal : cele mai multe camere CCTV, chiar daca contin componenete digitale, produc un semnal analogic standard. In Marea Britanie si Europa, standardul pentru semnalul de iesire analog este PAL. In SUA standardul este NTSC.

Aspect Ratio :raportul intre inaltimea si latimea unei imagini.

Auto electronic shutter (AES) : functie de ajustare automata a nivelului de lumina pentru camerele care utilizeaza lentila fara auto iris.

Automatic Level Control (ALC) : aceasta este o caracteristica a unor camere, care le permite fie sa clarifice detalii in zonele luminoase ale imaginii, fie sa clarifice mai multe detalii in zonele intunecoase, in functie de cum a fost facuta setarea. Aceasta este utila atunci cand perspectiva are o fereastra in spate, prin care intra lumina soarelui si care face camera sa fie mult mai intuneacoasa decat este necesar.

Auto gain control (AGC) : este o caracteristica a multor camere CCTV care ajuta la mentinerea constanta a intensitatii semnalului de iesire, chiar si cand nivelul luminii se schimba. Altfel spus, ridica intensitatea semnalului la nivelele scazute de lumina si il limiteaza la nivele crescute.

Automatic White Bilance (AWB) : caracteristica a unor camere care ajusteaza automat setarile de culoare pentru a mentine calitatea zonelor albe ale imaginii.

Back focus : termen folosit pentru a descrie relatia distantei dintre lentila si procesorul de imagine. Aceasta distanta este critica pentru a mentine adancimea corespunzatoare a campului atunci cand variaza distanta focala si intensitatea luminii.

Back light compensation (BLC) : o functie a camerei care compenseaza lumina excesiva indreptata catre camera din cauza careia imaginea video din fata luminii nu poate fi observata.

Back Light Compensation (BLC) : Caracteristica a camerelor care ajusteaza in mod automat imaginea pentru a compensa lumina puternica si a da mai multe detalii in zonele intunecate ale imaginii. De exemplu pentru a focusa un detaliu al fetei unei persoane care este luminata din spate.

Balanced Signal : Este o metoda de transmitere a semnalelor audio si video printr-o pereche de fire, adesea rasucite in pereche. Trimitand doua semnale egale dar opuse, sistemul reduce interferentele externe si mentine calitatea semnalului

Balun : Vine de la Balanced-Unbalnaced. Este un dispozitiv care face corelatia intre linii echilibrate si linii neechilibrate, de exemplu intre cablul UTP si coaxial

BNC Connector : BNC este un conector stil baioneta pentru cablu coaxial folosit frecvent in instalatiile CCTV

Charge Coupled Device (CCD) : Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de procesare a imaginii utilizate la camere de supraveghere. Acest tip de senzor este un element semiconductor care utilizeaza sute de mii de mini pixeli pentru a colecta lumina si a o transforma in imagine video.Functioneaza prin transformarea energiei luminii in incarcatura electrica. Senzorul CCD produce o rezolutie mai buna si are o sensibilitate superioara la nivel de lumina scazut fata de senzorul de imagine tip CMOS.

Charge metal oxide semiconductor (CMOS) : Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de procesare a imaginii utilizate la camere de supraveghere. Acest tip de senzor utilizeaza o suprafata cu incarcatura metalica pentru a detecta lumina si a crea imagine video. Calitatea video si sensibilitatea la lumina este inferioara fata de CCD, dar are avantajul ca chip-ul este foarte mic si poate fi folosit in camere miniaturale.

C Mount Lens and CS Mount Lens : Sunt 2 tipuri principale de lentile utilizate in CCTV. Lentilele C-mount au  un filet de 17.5 mm. Lentilele CS-mount au un filet de 12.5 mm. De aceea lentilele C-mount au o distanta focala mai mare. CS-mount au devenit folosite pe scara larga deoarece este mai practic pentru multe dintre camerele compacte de azi. Lentilele sunt dotate si cu un adaptor  de 5 mm (cateoadata este numit inel C) care permite unei lentile C-mount sa fie montata pe o camera CS. Cele mai moderne camere sunt CS.

Coaxial Cable : Cablu care are un conductor central, inconjurat de un invelis cu aceeasi axa. Invelisul poate fi facut din diverse materiale inclusiv din fire de cupru sau foita de metal. Exista diverse standarde pentru tipurile specificate de cablu coaxial. Cablurile folosite de regula in instalatiile CCTV sunt RG6 si RG59.

Composite Video : Un semnal video care combina semnalul de imagine si pulsurile de sincronizare.

Compression : Imaginile video digitale pot fi comprimate prin diverse tehnici. Cateva dintre aceste sunt: M-JPEG, MPEG-4 si H.264.

DC TYPE AUTO-IRIS = Lentila auto-iris la care irisul este controlat prin circuitul electronic al camerei.

Digital Video Recorder (DVR) : Dispozitive dedicate ce inregistreaza digital semnalul video. Inregistrarile se stocheaza pe un hard disk intern.

Direct Drive (DD) : Unele lentile cu autoiris cer un semnal DC (curent continuu) de la camera. Aceste lentile sunt cunoscute ca DD.

Depth of field : Adancimea campului se refera la intervalul de distante de la camera in care imaginea este bine focalizata. Cu cat apertura lentilei este mai mica, cu atat adancimea campului este mai mare. Totusi mai putina lumina care intra in lentila face ca imaginea sa fie neclara, de aceea camera va trebui sa compenseze prin cresterea captarii luminii. De exemplu cea mai buna (lunga) adancime a campului se va obtine intr-o zi insorita cu o camera cu apertura foarte mica. In acest caz procesorul de imagine primeste o cantitate suficienta de lumina chiar si cu o apertura mica. Cea mai scazuta (scurta) adancime a campului va fi intr-o camera intunecoasa, cu o apertura mare. Pentru a imbunatatii adancimea campului, cea mai buna abordare este cresterea cantitatii de lumina pe subiect, si folosirea unei camere mai sensibile.

Decibel (db) : Este o scara logaritmica. In contextul CCTV se refera la voltaj sau la intensitatea semnalului. O crestere de 6db este echivalenta cu dublarea intensitatii semnalului.

Distribution Amplifier : Distribuitor care accepta o intrare video si o trimite la 2 sau mai multe dispozitive. Este des utilizat atunci cand semnalul trebuie impartit intre un numar crescut de monitoare si dispozitive de inregistrare. 2-3 dispozitive pot fi legate de obicei (dar nu intotdeauna) impartind semnalul printr-un conector tip T, dar pentru mai multe este nevoie de un amplificator distribuitor pentru a transmite un semnal de o calitate acceptabila.

Electronic Iris (EI) : O varianta electronica a autoirisului, Foloseste un semnal electric pentru a simula efectul de deschidere si inchidere irisul prin cresterea sau descresterea efectiva a diafragmei camerei.

F-NUMBER :  Apertura

F-STOP  : Un termen folosit pentru a indica viteza lentilei. Cu cat F este mai mic cu atat mai mare este cantitatea de lumina care trece prin lentila.

Field of view = Dimensiunea orizontala si verticala a scenei la o distanta data a camerei fata de subiect.

Focal length : Distanta dintre centrul lentilei, sau cel de-al doilea punct principla si senzorul de imagine. Lentile cu distanta focala mica au un camp vizual mai mare si zoom mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un camp vizual mai ingust si zoom mai mare. Lentielele telephoto (cu distanta focala mare) au cele mai inguste unghiuri. Cele mai multe camere CCTV au senzorul de procesare imagine cu urmatoarele dimensiuni: 1/4″ 1/3″ 1/2″. Senzorul CCD 1/4″ are cel mai mic unghi de deschidere.

Frame – Cadru : Se refera la o imagine TV intreaga. Semnalul Pal transmite 25 frame-uri pe secunda (timp real).

Gama Correction : O ajustare care asigura ca variantiile semnalului luminos la intrare produc o variatie corespunzature a intensitatii luminii la iesire.

IRIS  : O diafragma mecanica care poate fi controlata manual sau automat pentru a controla apertura lentilei.

Impedance  : Rezistenta totala a unui dispozitiv la un flux de curent alternativ. Se masoara in Ohm.

Interlacing : Semnalul video transmite lini pare si impare alternativ. Acesta este 2:1. Cele 2 tipuri de linii sunt combinate pentru a alcatui fiecare cadru.

Internal Sync : Dispozitivele au un cristal intern care furnizeaza frecventa de sincronizare, fara a avea nevoie de un dispozitiv extern ca referinta.

Infra Red (IR) : Luminia de frecventa scazuta sub spectrul vizibil. Este deseori folosita pentru supravegherea ascunsa pentru a furniza o sursa de lumina camerelor astfel incat sa se poata inregistra imagini in zone intunecate sau lipsite total de lumina

IRIS : Dispozitiv mecanic care poate fi ajustat pentru a varia cantitatea de lumina care trece prin lentila camerei

Lens format :  Dimensiunea aproximativa a unei imagini proiectate de lentila. In cele mai multe cazuri lentilele proiecteaza imagini usor mai mari decat marimea desemnata pentru a asigura ca procesorul de imagine este complet acoperit. Se recomanda ca lentilele si camerele sa aiba acelasi format. O lentila cu un format mai mare poate fi folosita pe o camera cu un format mai mic, dar o lentila cu un format mai mic nu ar trebui sa fie niciodata folosita cu o camera cu format mai mare.

Lens speed  : Se refera la apertura lentilei sau la capacitatea ei de a transimte lumina. Se masoara in F-stop.

Level control : Folosit pentru a seta circuitul autoirisului la nivelul imaginii dorit de utilizator. Indreptand potentiometrul catre pozitia HIGH se va deschide irisul si va permite unei cantitati mai mari de lumina sa patrunda prin lentila, indreptand potentiometrul catre LOW se va inchide irisul iar cantiatea de lumina care va traversa lentila va fi mai scazuta.

Liquid Crystal Display (LCD) : Tehnologie utilizata pentru display-urile cu ecran plat. Pe langa faptul ca au un volum mai mic si sunt mai usoare, au si avantajul ca folosesc mai putina energie decat ecranele traditionale cu tub catodic.

Line Amplifier : Acest dispozitiv transforma un semnal video slab in intrari si iesiri cu o intensitate mult mai mare a aceluiasi semnal. Sunt utile (chiar necesare) cand se transmite semnal video de-a lungul unei linii foarte lungi. Mai este si cunoscut ca video line corrector

Line Fed Camera : Se refera la folosirea unui echipament ce poate sa alimenteze camera si sa preia semnalul video prin acelasi cablu. De obicei presupune existenta unui unitati de codificare la un capat si a unui decodor la celalalt capat. Aceste unititati combina pentru ca apoi sa desparta semnalul video de cel electric la oricare dintre capetele cablului.

Looping : Concectarea unui dispozitiv aditional in paralel cu un cablu video existent, de exemplu cand se duce acelasi semnal video si la un video recorder la un monitor prin folosirea unei mufe T.

Lux : Unitate de masura a cantitatii de lumina care loveste o suprafata. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat. Nu este posibil sa se obtina o buna definire a culorii in conditii scazute de lumina de aceea aceste camere sunt in general monocromatice. Totusi camerele zi/noapte folosesc sisteme electronice care schimba de la color in timpul zilei la monocrom in timpul noptii sau a conditiilor scazute de lumina. Multe camere pentru lumina scazuta sunt si sensibile IR, astfel incat sa poata folosi si lumina IR. Acestea sunt utile mai ales in conditii de luminozitate zero.

<0,001

Lumina stelelor – noapte cu cer innorat

0,001 – 0,01

Lumina stelelor – noapte cu cer senin

0,01 – 0,1

Noapte mohorata

0,1 – 1

Lumina lunii

1 – 100

Amurg/crepuscul

100 – 10.000

Zi mohorata

10.000 – 1.000.000

Zi insorita

Luminance = Luminozitate : Partea semnalului video care poarta informatia monocromatica, adica informatia de luminozitate (stralucire – brightness)

MANUAL IRIS LENS :  O lentila la care deschiderea irisului se ajusteaza manual. Acest tip de lentile se folosesc in general in conditii de luminozitate constanta.

MINIMUM OBJECT DISTANCE (M.O.D.) = Cea mai mica distanta la care o lentila poate sa focalizeze un obiect. In general cu cat distanta focala e mai mica cu atat MOD e mai scurta. Aceasta distanta poate fi modificata prin utilizarea de distantiere.

Matrix Switcher

Dispozitiv ce permite ca oricare dintre intrarile camerei sa fie comutate la una sau mai multe iesiri video (monitoare, video recordere, etc.)

Mechanichal Focus

Reglarea manuala pentru a focaliza o lentila.

Monitor

Dispozitiv folosit pentru a viziona imaginile video. In mod normal nu au receptoare frecventa RF (pentru TV). De obicei au intrari video compuse.

Monochrome

Imagine alb/negru.

MPEG

Standard de compresie pentru imaginile in miscare. A fost dezvoltata de Moving Pictures Experts Group. Este folosita acum la scara larga pentru compresia imaginilor video. Totusi MPEG nu este un singur standard. Exista mai multe standarde cu mai multe utilizari. MPEG-2 este folosti pentru DVD-uri, MPEG-4 a fost dezvoltat pentru aplicatii multimedia web pentru telefonie fixa si mobila.

Multiplexer

Dispozitiv care ia intrarile din 2 sau mai multe canale video si le combina intr-un singur semnal. Adesea se foloseste TDM (time division Multiplexing) care intercaleaza cadre ale fiecarui canal astfel incat sa poata fi separate la final. FDM (frequency division multiplexering) foloseste diferite frecvente pentru a separa semnalul.

Network camera (camera IP)

Camera desemnata sa inregistreze imaginile si sa le transimta direc la un calculator din retea sau la o legatura la internet. De obicei acestea nu au si iesire video analogica Imaginile sunt codate direct cu una dintre tehnicile de compresie cum ar gi JPEG sau MPEG.

NTSC

Semnal TV standard dezvoltat de National Television Standards Committtee in SUA. Europa si Marea Britanie folosesc un standar similar dar diferit numit PAL.

Pinhole lens = Tip de lentila cu apertura foarte mica. De cele mai multe ori utilizate pentru aplicatii secrete deoarece poate fi usor ascunsa in spatele sau in interiorul unui obiect.

PAL

Semnal TV standard folosit in Europa si Marea Britanie. Este prescurtarea de la Phase Alternating Line

Pixel

Arie individuala pe suprafata unui procesor de imagine, de obicei CCD. Este facut din material fotosensibil care transforma lumina in energie electrica. In contextul unui display un pixel se refera la o arie individuala pe suprafata ecranului care transforma energia electrica in lumina vizibila.

SPOT FILTER = un filtru de o densitate neutra pozitionat  in centrul unuia dintre elemente (sau pe una din lamele irisului) pentru a mari nivelul F-stop al lentilei.

SCART = Standard folosit in Europa pentru un conector cu 20 de pini folosit pentru semnal video si audio. Cel mai mult este folosit in dispozitivele TV domestice.

Shutter

Diafragma este dispozitivul care controleaza perioada de timp in care lumina este stransa de catre procesorul de imagine. Camerele vechi foloseau diafragme mecanice. Acum camerele moderne folosesc componente electronice care indeplinesc aceleasi functii fara a avea parti mobile.

Signal to Noise Ratio (S/N Ratio)

Raportul intre intensitatea semnalului si nivelul zgomotului la un semnal video sau audio.

TELEPHOTO = Termen folosit pentru a descrie lentilele care au un numar focal ridicat si detemina ca imaginea proiectata sa fie mai mare decat proiectia ochiului uman

TRACKING = Capacitatea unei lentile zoom de a ramane focalizata in toata zona de acoperire.

Television Lines (TVL)

Este un indicator al marimii rezolutiei unui dispozitiv video. Numere mari presupun rezolutii mari. 380 TVL este considerata o rezolutie medie, 480 TVL sau mai mult este considerat o rezolutie mare.

VIDEO TYPE LENS = O lentila auto-iris cu circuite interne care proceseaza semnalul video si cotroleaza miscarile irisului.

Varifocal (Zoom)

Tip de lentile care au posibilitatea de a-si schimba distanta focala. Acesta permite ajustarea zoom-ului si a campului camerei.

Video Motion Detection

Caracteristica care detecteaza miscarea in interiorul unui semnal video. In general este utilizata pentru a declansa inregistrarea imaginilor. Sistemele de detectare a miscarii avansate au posibilitatea de setare a sensibilitatii si a marimii obiectelor care vor declansa sistemul. Acestea permit si ca imaginea sa fie segmentata astfel incat sa se tina cont numai de anumite zone ale acesteia atunci cand se scaneaza pentru detectarea miscarii.

Video Server (Network Video Server)

Dispozitiv care accepta intrari de la camere CCTV folosind semnalul video compus PAL. El digitalizeaza semnalul si apoi transmite imaginea in retea, prin internet sau conexiuni GSM. Aparatura moderna are si un senzor de miscare inclus, si poate proteja imaginile in timp ce acestea sunt incarcate pe un server indepartat unde sunt inregistrate.

ZOOM LENS = o lentila ce are capacitatea de a-si schimba distanta focala manual sau prin intermediul unei unitati de control pentru a acoperi o arie mai larga.

ZOOM RATIO = Raportul intre distanta focala initiala (wide) si cea finala (telephoto) a unei lentile zoom. O rata de 10x va mari imaginea wide de 10 ori. Exemple de lentile cu zoom 10x: 8mm~80mm, 12mm~120mm.