Optimizare PC

DESCRIEREA UNUI CALCULATOR

Banalul PC pe care-l stim cu totii este alcatuit din urmatoarele
componente:
– Unitate Centrala (UC),
– Monitor,
– Periferice (mouse, tastatura, imprimanta etc).
Unitatea Centrala se compune din:
- Placa de baza (PB)
– Procesor (CPU)
– Memorie (RAM)
– Hard Disk (HDD)
– Sursa de alimentare
– Unitate de scriere/citire optica (CD-ROM ; DVD-ROM ; etc.)
– Unitate de citire/scriere magnetica (Flopppy)
– Placi (video, sunet etc).
Optimizarea calculatorului joaca un rol foarte important in functionarea
acestuia cat mai indelungata. Intretinera si evitarea unor erori de instalare poate duce la mari satisfactii utilizatorilor de PC. De remarcat este faptul ca in medie 80% dintre utilizatorii PC au probleme cu acesta in primele 3 luni de la prima pornire.Vom trata in continuare cateva probleme de optimizare si securitate a sistemelor de calcul sub sistemul de operare Windows XP (sistem de operare cel mai des folosit in prezent).
Dupa instalarea sistemului de operare urmeaza in mod obligatoriu o serie de etape care duc la o cat mai buna optimizare a calculatorului. Aceste etape difera de la caz la caz.
De exemplu un calculator optimizat pentru jocuri necesita o optimizare mai speciala fata de un calculator pregatit pentru lucru la birou sau exclusiv pentru internet.
De asemenea, in functie si de caracteristicile sistemului de calculoptimizarea poate fi diferita. Sa luam pe rand aceste cazuri.

CAPITOLUL 1
- OPTIMIZAREA PC –
OPTIMIZAREA PC – GENERALITATI
Optimizarea calculatoarelor joaca de multe ori un rol forte in utilizarea Pc-ului la capacitate maxima. De multe ori am intalnit cazuri in care dupa numai doua saptamani un PC performant a ajuns sa fuctioneze mai rau ca unul cu doua generatii mai slab. Motivul? Utilizatorul acelui PC nu a tinut cont de optimizare, de o mai buna organizare a mediului de lucru, etc. Pentru a avea un sistem optimizat si fara erori trebuie tinut cont de urmatoarele lucruri:
– Desktop-ul (suprafata de lucru) nu trebuie incarcata cu iconuri inutile.
– Fundalul desktop-ului este de recomandat sa nu aiba nici o imagine,
aceasta consumand din memoria RAM in mod inutil;
– Nu instalati aplicatii inutile decat atat cat aveti nevoie. Unele dintre acestea consuma din resursele calculatorului chiar daca nu ruleaza in acel moment;
– Aranjati-va mediul de lucru pe categorii – birou, distractie, muzica, video etc. Astfel nu veti mai pierde timp cand cautati ceva.
– La instalarea unei aplicatii cititi cu atentie fisierul „ Readme”. Daca aspecte relatate acolo va lipsesc din calculator nu o mai instalati. O instalare defectuoasa poate sa va dea dureri de cap mai tarziu.
– Evitati pe cat puteti instalarea de aplicatii care nu va prezinta detaliat modul ei de lucru sau la ce este necesara. Multe dintre aceste „programe” au rolul dublu functionand ca o fereastra pentru viitoarele atacuri din exterior (LAN sau Internet).
Am intalnit cazuri in care s-a instalat o aplicatie oarecare pe PC sau pentru a ajuta la gestionarea unor poze. Dupa un scurt timp au aparut si problemele. PC-ul se restarta aleator, incepea sa cante si chiar sa scrie singur etc. Dupa stergerea acestei aplicatii lucrurile au intrat in normal.
– Incercati pe cat puteti sa tineti calculatorul intr-un mediu curat, lipsit de umiditate si bine aerisit;
– Cand doriti eliminarea unei aplicatii sau a unui joc cautati fisierul Uninstall.
Nu este recomandata stergerea folderului care contine aplicatia cu optiunea DELET.
– Folositi cat mai des aplicatii care au rolul de mentinere a registrilor, gestionarea spatiului existent pe HDD etc;
– Foslositi optiunea Scandisk din Windows pentru a mentine HDD-urile fara erori;
– Folositi o data la 3 luni de zile optiunea de defragmentare existenta tot in Windows;
– Daca aveti iesire la internet folositi un antivirus eficace si lasati-l de cate ori are nevoie sa isi faca update-ul de la sursa;
– Evitati pe cat posibil efectuarea unei restartari a sistemului folosind butonul RESET, scoaterea unei aplicatii blocate se face prin apasarea combinatiilor de taste CTRL + ALT + DELETE care deschide utilitarul Task Manager.
– Tineti in permanenta calculatorul alimentat la reteaua de curent; in felul acesta evitati consumul inutil al bateriei;
SISTEM OPTIMIZAT PENTRU JOCURI
Se stie ca in acest caz calculatorul trebuie sa ruleze cat mai bine , sa nu „agate”, sa se incarce repede, sa nu dea erori in timpul rularii unui joc.
Deci, tinand cont de toate aceste lucruri sa ne concentram asupra componentelor PC-ului folosite de catre jocul in sine si anume memoria (RAM), resursele placii video si viteza de lucru a procesorului.
La instalarea unui joc se vor citi cu atentie cerintele acestuia. De regula, acestea cer calculatorului performante pentru a rula fara probleme in orice conditii. In acest sens este bine ca PC-ul nostru sa depaseasca cu putin cerintele de performanta cerute in instructiunile jocului respectiv.
Nu este exclus ca PC-ul nostru sa aiba performante peste cerintele jocului si totusi acesta sa nu poata rula. In continuare vom analiza aceste aspecte.
INSTALARE DIRECT X
Dupa incarcarea sistemului de operare se va trece la instalarea driverilor placilor componente existente in calculator in ordinea urmatoare: driver placa de baza, driver placa video, alte drivere.
Dupa instalarea acestor driveri se instaleaza utilitarul Direct X de la Microsoft care contine un update la sistemul XP existent. De obicei, in cazul Windows-ului XP SP2 nu mai este necesara instalarea acestui. Pentru Windows XP SP1 sau XP fara SP (Service Pack) este necesara instalara Direct X 9.1 ultimul din aceasta serie de update-uri
Aceeasi procedura se va aplica si in cazul altor sisteme de operare de la Microsoft (Win 98, Milenium, Win 2000).
ELIBERAREA MEMORIEI
Cand rulam un joc memoria sistemului este cea mai solicitata, in concluzie, aceasta trebuie eliberata de orice alta aplicatie inutila. In acest caz (metoda cea mai rudimentara) este ca la pornirea jocului se tasteaza grupul de taste „Ctrl+Alt+Delete” si se dezactiveaza din Task Manager orice aplicatie inutila care ruleaza in acel moment.
Este recomandat ca la un sistem optimizat pentru jocuri sa instalam un program de recuparare automata a memoriei existent pe internet in variante free.
Prin aceasta actiune de eliberare din memorie vom avea parte de o incarcare mult mai rapida a jocului. De asemenea rularea acestuia va fi „lina”.
ACTUALIZARE DRIVER PLACA VIDEO
Trebuie tinut cont de fiecare data de driverii placii video. De regula, dupa o perioada de timp producatorii placii video respective reactualizeaza cu nou update-uri a placilor produse.
De asemenea, rezolutia monitorului joaca un rol important in rularea jocului. Este de preferat ca aceasta sa fie medie, in acest caz nu se solicita procesorul placi video. Numarul de culori poate influenta rularea unui joc in special pentru
sisteme de tip mai vechi cu placi grafice care au memorie interna de pana la 64 M.
La cumpararea unui sistem care se vrea a fi folosit la jocuri , trebuie neaparat tinut cont de existenta unei placi video pe slot PCI- expres (slotul AGP este depasit). Intrebati vanzatorul daca sistemul comercializat are asemenea slot. Majoritatea sistemelor de pe piata au incorporate placa video ON BORD, lucru care nu ne avantajeaza deloc, in principal datorita faptului ca aceasta consuma din memoria RAM a calculatorului si nu contine procesor video 3D care este foarte importat la rularea jocurilor.
VITEZA  PROCESORULUI
Aceasta are un rol deosebit de important pentru un calculator optimizat pentru jocuri deoarece procesorul reprezinta „inima si creierul” calculatorului.
Este indicat ca pentru sisteme echipate pentru aplicatii grafice si jocuri, procesorul sa aiba valori cat mai mari, si chiar daca se poate procesoare DUAL CORE adica cu miez dublu.
INCALZIREA PC-ULUI
Ridicarea temperaturii sistemului duce la rularea greoaie a jocurilor. In special supraincalzirea placii video duce la sacadare sau chiar intreruperea jocului, lucru foarte deranjant de cele mai multe ori. In acest caz solutia este o curatire periodica a coolerului sau a radiatorului procesorului placii video precum si asigurarea unei surse suplimentare de racire ca ventilator suplimentar.
OPTIMIZAREA SISTEMELOR PENTRU INTERNET SAU BIROU
Aceste calculatoare necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste optimizarea suprafetei de lucru, optimizarea programelor si aplicatiilor ce ruleaza pe aceste sisteme, optimizarea partii „hard”.
Datorita unei functionari prelungite a acestor sisteme (24/24) trebuie tinut ca ele sa functioneze intr-un mediu curat. Curatirea lor de praf se va face perodic in caz contrar acestea risca sa se supraincalzeasca si deci sa capete un regim de functionare greoi.
Optimizarea suprafetei de lucru Suprafata de lucru reprezinta desktop-ul unde utilizatorul are la indemana o serie de instrumente sau aplicatii pentru lucrul la birou.
Acesta suprafata trebuie de regula bine intretinuta (curatata de iconuri sau scurtaturi ale aplicatiilor inutile). In acet sens windows-ul XP este prevazut cu un utilitar numit ” vrajitorul pentru curatat desktop-ul”( desktop cleanup wizard). Acesta are rolul de a sorta toate aceste iconuri inutile (nefolosite) si separarea lor de cele active. Calea spre acest utilitar este : click dreapta pe desktop / arrange icons by / run desktop cleanup wizard.
O alta recomandare ar fi ca backgroundul desktop-ului sa fie „gol” adica setat cu o singura culoare sa nu se incarce inutil cu imagini deoarece aceste imagini folosesc destul de multe resurse din sistem.
De asemenea, in cadrul suprafetei de lucru, bara de start are un rol deosebit de important, pe ea se pot aduce o serie de scurtaturi ale aplicatiilor care le folosim mai des. Acest lucru se face prin activarea „Show quick launch”, iata in continuare calea de acces: clik dreapta pe bara / properties / Show Quick Launch. Tot din acest meniu se pot activa/dezactiva o serie de proprietati ale acesteia.
Optimizarea programelor si aplicatiilor
Acest lucru poate sa ne asigure o viata mai usoara cand vom lucra pe calculator atat la birou cat si acasa. Optimizarea softului trebuie facuta inca de la instalarea acestuia. Pentru un calculator folosit cu preponderenta in lucrul la birou este nevoie de o multime de programe. La instalarea acestora trebuie tinut cont de urmatoarele :
– realizarea scurtaturilor ale acestor aplicatii trebuie redusa la minimul necesar, exista programe care isi asigura scurtaturi in mai multe locuri, start meniu, desktop, discul local C…etc. O incarcare inutila cu asemenea scurtaturi nu este recomandata.
– Unele dintre aplicatiile folosite ne cer sa ii asiguram o legatura la internet pentru un upgrade zilnic. Recomandarea estee ca sa facilitam acest lucru acelor programe pe care le folosim cel mai des, deoarece reducem intr-un fel sau altul incarcarea inutila a calculatorului si ne micsoram inutil viteza de internet cand aceste programe isi asigura upgrade-ul zilnic.
– Un lucru de care trebuie tinut este ca la instalarea acestor aplicatii sa nu intervenim in schimbarea destinatiei de instalare a acestora cu toate ca unele dintre acestea ne da posibilitatea de a modifica directorul unde se instaleaza.
TRUCURI  PENTRU WINDOWS
Prezentam in continuare cateva metode putin cam neortodoxe in ceea ce priveste o optimizare de windows. Nu recomand utilizatorilor incepatori efectuarea acestor operatii deoarece unele dintre acestea pot duce la dereglari serioase a sistemului de operare si care necesita inlocuirea acestuia in cele din urma prin efectuarea gresita a operatiilor descrise mai jos.
DEZACTIVARE SERVICIILOR DIN XP
Pt. ca, cal. dvs. sa ruleze mai rapid dezactivati urmatoarele inutile serviciidin Manage. Click de dreapta pe My Computer selectati Manage dati un click pe + din dreptul Services and Applications si apoi un clic pe Services. Urmatoarele servicii se dezactiveaza daca dati dublu-click pe ele si la fiecare selectati Disabled din dreptul optiunii Startup type. Dati Stop, Apply si O.K.
Alerter
Automatic Updates
ClipBook
Computer Browser
Fast User Switching Compatibility
Help and Suppot
Human Interface Device Access
Indexing Service
IPSEC Services
Messenger
NetMeeting Remote Desktop Sharing
Network DDE
Network DDE DSDM
Performance Logs and Alerts
Porable Media Serial Number
Print Spooler ( cand nu exista imprimanta )
Remote Desktop Help Session Maneger
Routing and Remote Access
Secondary Logon
Security Accounts Maneger
Smart Card
Smart Card Helper
System Restore Service
Task Sheduler
TCP/IP NetBios Helper
Themes ( pt. dezactivarea aspectului in XP )
Uninterruptible Power Supply
Upload Manager
Volume Shadow Coly
WebClient
Wireless Zero Configuration
WMI Performance Adapter
De preferat este sa dati si un Reboot dupa ce ati terminat.
SFATURI DE INSTALARE A WINDOWS-ULUI XP PE SISTEME MAI SLABE
Pentru a putea folosi WindowsXP pe sisteme mai slabe, si aici ma refer la procesoare cu frecventele de pana la 1 GHz (cam de la 400 MHz in sus) si o cantitate de memorie RAM cuprinsa intre 96 si 256 MB, trebuie optimizat sistemul de operare in acest sens. Iata cativa pasi care trebuie parcursi:
1. Eliminarea efectelor vizuale: efectele vizuale din WindowsXP (menu fading, umbre etc.) consuma din memorie si din procesor. Pentru inlaturarea acestor efecte trebuie parcursa urmatoarea cale: Clic dreapta pe “My Computer” > Properties > Tabul Advanced > Adjust for best performance > Apply. Nu inchidem inca fereastra pentru ca avem nevoie de ea la urmatorul pas.
2. Mutarea memoriei virtuale: acest pas nu ajuta neaparat la performantele sistemului, ci elibereaza din spatiul de pe partitia radacina, acolo unde hard discul are mai mult de o partitie. Astfel, se purcede la urmatoarele: Tabul Advanced (din fereastra de dinainte) > Change > Se alege fiecare partitie si se seteaza cantitatea de memorie virtuala de pe acea partitie, alegand optiunea Custom Size > Set > OK. Fereastra System Properties se lasa deschisa pentru urmatorii doi pasi.
3. Dezactivarea raportarilor de erori: Daca va deranjeaza acele ferestre
enervante care va anunta ca un program sau Windows a dat o eroare iata cum puteti scapa de ele: Error reporting (din fereastra lasata deschisa inainte) > Disable error reporting > OK. Vi se ofera optiunea de a lasa sistemul sa va anunte in cazul unor erori critice. Sfatul meu este sa lasati acea optiune bifata. Din nou, lasati System Properties dechis, pentru urmatorul pas.
4. Dezactivarea System Restore: WindowsXP foloseste in mod implicit 12% din fiecare partitie pentru a crea acele “Restore Point”-uri. Aveti posibilitatea fie de a modifica procentul de spatiu folosit de pe hard disc, fie de a dezactiva complet System Restore. Pasii necesari: Tabul System Restore (din System properties) > Turn off system Restore on all drives sau Settings si setati procentul dorit, echivalentul in MB este afisat sub procente > OK. Fereastra System Properties poate fi, in sfarsit, inchisa.
5. Scoaterea imaginii de fundal: Clic dreapta pe Desktop > Properties > Desktop > None > Apply. Se lasa, din nou, fereastra deschisa, pentru urmatoarea etapa.
6. Dezactivarea functei de hibernare: WindowsXP are posibilitatea de a pune calculatorul “la culcare”, astfel incat dupa repornirea PC-ului (repornire care este mai rapida), totul este ca inainte, exact aceleasi fisiere si programe ramanand deschise si ruland. Dar aceasta posibilitate are pretul ei. Astfel, o cantitate de spatiu, echivalenta cu cantitatea memoriei RAM este ocupata pe partitia radacina. Pentru dezactivarea acestei functii si, implicit, eliberarea de spatiu, trebuie parcursa calea: Tabul Screen Saver > Power > Tabul Hibernate > se dezactiveaza “Enable Hibernation” > OK > OK.