Slackware

Slackware Linux este una dintre primele distribuţii Linux. Încă de la prima versiune, Slackware a menţinut, şi încă menţine, simplitatea, stabilitatea si siguranţa în operare. Nu încearcă să rivalizeze cu Windows, încearcă doar să fie cel mai bun Linux posibil. Nu îşi propune să acopere programele cu interfeţe grafice fanteziste. În schimb, pune utilizatorii în control total asupra sistemului lăsându-i să interacţioneze cu acesta pană la cel mai mic detaliu.

Dezvoltarea distribuţiei nu este grăbită pentru a satisface termenele limită, fiecare versiune este lansată când este gata pregătită. Slackware este distribuţia ideală pentru cei cărora le place să înveţe şi să îşi configureze singuri propriul sistem, lăsându-i să facă exact ceea ce doresc. Stabilitatea si simplitatea sunt motivele pentru care mulţi folosesc această distribuţie.
Slackware Linux are reputaţia de a fi solid şi stabil, atât ca staţie de lucru dar mai ales ca server. Odată instalate si configurate, serverele pot susţine afaceri, putând juca orice rol dorit, cu costuri scăzute.
Slackware a fost început de către Patrick Volkerding la începutul anului 1992 pe vremea când era student şi avea nevoie de un interpretor LISP necostisitor pentru un proiect. Una dintre puţinele distribuţii disponibile în perioada respectivă, era SLS Linux de la Soft Landing Systems. Folosind SLS Linux, Patrick constată că este plin de bug-uri şi se hotăreşte să le repare. În cele din urmă decide să îmbine toate aceste „reparaţii” în propria sa distribuţie privată pe care el şi prietenii lui să o poată folosi. Această distribuţie privată a câştigat repede popularitate, aşa că Volkerding s-a decis să o numească Slackware şi să o facă disponibilă public.
De-a lungul timpului, Patrick a adăugat lucruri noi în Slackware; un program de instalare prietenos bazat pe un sistem de meniuri, la fel şi conceptul administrării pachetelor, care le permite utilizatorilor să adauge, înlăture sau să ţină la curent pachetele software de pe sistemele lor într-un mod uşor.
Pentru a descarca distribuţia accesaţi una din următoarele adrese:
http://www.slackware.com.ro/getslack/index.html
http://www.slackware.com/getslack/list.php?country=Romania
Înainte de a vă apuca de instalare, fiţi siguri că aveţi, cel puţin 5 GB neparţitionati (liberi şi nealocaţi pe vreo partiţie Windows), iar în caz că nu aveţi,  puteti sa  folosiţi un program de gen “Partition Magic” şi luaţi dintr-o partiţie de Windows. De ce? Pentru că linux-ul foloseşte altfel de partiţii, altă structură de directoare, şi alte tipuri de fişiere.

Instalare Slackware (linux)