Resetare parola

Daca folositi sistemul de gestiune Webmin si ati uitat parola probabil veti observa cat e frustrant faptul ca nu exista o metoda de reamintire a parolei sau de resetare a acesteia. Webmin ne ofera doar posibilitatea de autentificare dar daca nu suntem autentificati nu putem face nimic, deci nu putem nici sa schimbam parola pentru utilizatorul folosit.
O solutie exista totusi folosind linia de comanda. Pentru asta avem nevoie de directorul de instalare, directorul de configurare si numele utilizatorului caruia ii resetam parola. Daca Webmin este instalat in “/usr/local/webmin” iar setarile se pastreaza in “/etc/webmin” putem rescrie parola utilizatorului “admin” ruland ca root urmatoarea comanda:

[root@ vps ~]# /usr/local/webmin/changepass.pl /etc/webmin admin XMzLGY5
Updated password of Webmin user admin
[root@ vps ~]#

Dupa schimbarea parolei ne putem autentifica normal pe portul 10000. Trebuie totusi sa fiti atenti la locatia directorului de instalare si a directorului de configurare. Directorul de instalare poate fi uneori, in functie de distributie, “/usr/libexec/webmin” iar directorul de instalare “/usr/local/etc/webmin“.